Caria dentară si terapia acesteia
Placa bacteriana determina aparitia cariei dentare cu distrugerea tesuturilor dure ale dintelui si posibilitatea aparitiei complicatiilor, constituind cauza cea mai frecventa de pierdere a dintilor.In acest context vorbim de boala carioasa.
Cariile complicate pot determina inflamatii ale pulpitei dentare (ale nervului) cu instalarea pulpitelor acute (dureroase) sau a pulpitelor cronice (nedureroase, pot deveni dureroase in caz de acutizare), afectiuni ce necesita devitalizarea dintelui (indepartarea nervului afectat din interior) cu dezavantajelor ulterioare (atat evolutive, fracturi cat si financiare)
Etiopatogenia cariei dentare (factori implicati in aparitie):
- Factorul bacterian ( Streptoccocus Mutans, Lactobacilus) se acumuleaza in zonele retentive: santuri, fosete, spatii interproximale (spatiile dintre dinti). Aici se elibereaza acizi rezultati din metabolismul bacterian ce vor avea ca rezultat demineralizarea smaltului si evolutia spre dentina (stratul de structura dentara situat sub smalt) care este mai slab mineralizat si favorizeaza evolutia procesului carios in profunzime.
- Factorul alimentar: alimentele bogate in zaharuri sau carbohidrati favorizeaza aparitia acizilor (prin fermentatia acida) avand ca rezultat demineralizarea structurilor dure dentare (smalt, dentina). Astfel se vor pierde cantitati insemnate de substante minerale din aceste structuri, matricea organica devine moale si se vor dezintegra, rezultand cavitatea carioasa.
- Factorul teren- se refera la calitatea si duritatea tesuturilor dentare (smalt, dentina, cement)

O situatie speciala o reprezinta retractia gingivala cand este expusa radacina dintelui, la nivelul carora gasim doar dentina acoperita de cement radicular.Aceste structuri au o mineralizare mai slaba decat smaltul, motiv pentru care sunt mai susceptibile la aparitia cariilor, in acest caz, caria de colet.
Saliva, datorita compozitiei sale, are capacitatea „tampon” cu efect de neutralizare a acizilor din cavitatea bucala, in aproximativ 20 minute (curba lui Stephan). De aici rezulta ca FRECVENTA cu care dintii sunt expusi la factori cauzali joaca cel mai important rol. Risc cariogen crescut > 4 ori consum carbohidrati pe zi.