Specialitate a stomatologiei care se bazeaza pe studiul si monitorizarea cresterii si dezvoltarii arcadelor dentare in relatie armonica cu structurile anatomice invecinate, prevenirea, interceptarea anomaliilor dento-maxilare si aliniarea dintilor prin mijloace mecanice sau functionale.
In acest fel, un tratament ortodontic poate modifica aspectul fizionomic nu doar prin ameliorarea pozitiilor dentare, cat si prin redirectionarea cresterii, in cadrul limitelor biologice individuale.
Variantele de tatament variaza si sunt functie de varsta pacientului si de situatia clinica. Evaluarea este facuta de medicul specialist ortodont, in urma realizarea modelelor de studiu si al examenului radiologic specific, urmand a se lua decizia optima pentru fiecare caz.
Aparatele dentare pot fi fixe si mobilizabile.
Aparatele mobilizabile se folosesc mai ales in cazul copiilor. Aparatele dentare fixe sunt foarte eficiente. Ele pot fi:
- Metalice
- Ceramice
- Safir
- Exista situatii cand se poate monta pe partea interna a dintilor, deci devine mai putin vizibil
Aparatele dentare se utilizeaza pentru corectarea dintilor inghesuiti, protuzati sau gresit aliniati. Se folosesc si in tratamentul tulburarilor de ocluzie (ocluzie inversa, ocluzie adanca).
Un aspect foarte important al aplicarii aparatelor ortodontice il reprezinta sanatatea orala. Indicatiile sunt de controale periodice asociate cu igienizari dentare profesionale.
