Tratamentul endodontic
Eendodontia este o ramura clinica a stomatologiei asociata preventiei, diagnosticarii si tratamentului bolilor pulpei dentare si a complicatiilor acestora.
Scopul tratamentului endodontic
1. Terapia pulpei vii:
– Coafajul pulpar indirect si direct
– Pulpotomia
2. Diagnosticul pozitiv si diferential al durerii orale (pulpitele acute, parodontitele acute)
3. Tratamentul endodontic in patologia pulpara (pulpite ireversibile); pulpectomie, obturatie radicular definitiva
4. Tratamentul endodontic in cazul canalelor radiculare infectate cu sau fara patologie periradiculara de origine pulpara (LIPOE)
– Debridare mecano-chimica
– Tratament medicamentos (+/-)
– Obturare radicular definitiva
5. Chirurgie endodontica in cazul patologiei datorate bolii pulpare
– Rezectie apicala
– Hemisectie
– Amputatie radiculara
– Chiuretaj periapical
6. Replantarea in cazul dintilor avulsionati
7. Retratamente endodontice ale dintilor tratati anterior
8. Albirea dintilor devitali
9. Restaurari coronare ale dintilor devitali cu ajutorul pivotilor intraradiculari

Inflamatia si infectia tesutului pulpar
Inflamatia pulpei dentare reprezinta totalitatea reactiilor si proceselor biochimice functionale si structurale cu caracter de adaptare, de compensare si restabilire, care se desfasoara intr-o succesiune de faze ca urmare a actiunii unui agent patogen (Gafar, Iliescu)
Cu alte cuvinte inflamatia (durere, caldura, roseata, tumefiere) este o reactie locala de aparare a organismului prin care acesta incearca sa inlature actiunea agentului cauzal si sa initieze vindecarea.
Cand pulpa dentara se inflameaza, creste presiunea in spatiul din interiorul dintelui, care are peretii rigizi (dentina acoperita de smalt sau cement) si favorizeaza aparitia durerii prin compresiunea fibrelor nervoase. Rezultatul este aparitia unor dureri de intensitate foarte mare (in unele forme de pulpite).
Infectia este rezultatul patrunderii agentilor etiologici infectiosi (bacterii) in interiorul dintelui prin procesul carios profund care a expus pulpa dentara (nervul), avand ca rezultat modificarea acesteia.
Daca pulpa este usor inflamata, stadiu reversibil, se pot face tratamente pentru a conserva vitalitatea dintelui: coafaj direct, coafaj indirect, pulpectomie.
In cazul pulpitelor ireversibile (inflamatie extinsa in tot spatiul endodontic ocupat de nerv) se va recurge la pulpectomie cu obturatie radiculara definitiva.
In cazul dintelui infectat se va face un tratament mecano-chimic specific (debridare mecano-chimica), la nevoie un tratament medicamentos si apoi abturatie radiculara definitiva. Prin obturatie radiculara definitiva se intelege o sigilare a canalelor radiculare (a spatiului endodontic) cu materiale de obturatie specifice urmata de restaurarea coronara a dintelui (obturatie, coroana).
Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) se poate realiza in una sau mai multe sedinte in functie de patologie. Practic se apeleaza la acest tratament in urmatoarele situatii:
- Pulpite ireversibile
- Parodontite apicale acute primare sau secundare
- Parodontite apical cronice (leziuni apicale vizibile pe Rx) cand sunt necesare sedinte suplimentare de medicatie canalara cu hidrohid de calciu
In prezent pentru tratamentele edodontice se utilizeaza tehnici moderne de prelucrare mecanica a canalelor radiculare, cu economie de timp si eficienta crescuta. Pentru o obturatie de canal corecta (pe toata lungimea canalului radicular) se utilizeaza apex locatorul care are ca functie repararea apexului dentar (varful radacinii) adica punctul unde trebuie sa se termine obturatia radiculara, ce va asigura atingerea abiectivului acesteia, etanseitatea canalelor radiculare postobturare.
Tratamentul endodontic efectuat cu ajutorul microscopului endodontic (serviciu prezent in clinica noastra) este in prezent cea mai complexa modalitate de lucru in endodontie. Un tratament endodontic de calitate necesita pe langa experienta si profesionalismul echipei medicale, utilizarea aparaturii si tehnologiilor performante.
Obturatia de canal se realizeaza dupa tratamentul mecano-chimic, prepararea si antiseptizarea canalelor radiculare. Aprecierea corectitudinii acesteaia se apreciaza pe radiografia de control (obligatorie)
In obturatia radiculara definitiva se utilizeaza gutaperca (miez neresorbabil) si un sigilant de canal ales de medicul stomatolog, functie de situatia clinica.
Dupa realizarea obturatiei de canal se realizeaza inchiderea la nivel coronar, prin obturatie sau coroana protetica, functie de situatia cliniaca.
Medicul va oferi solutia clinica a fiecarui caz in parte. Dupa finalizarea tratamentului endodontic este obligatorie monitorizarea cazului, la controalele periodice, atat chimic cat si radiologic.
O manopera intalnita, din pacate destul de frecvent in practica stomatologica, este retratamentul endodontic. Acesta se realizeaza in caz de esec al unui tratament endodontic.
O radiografie va arata care este cauza de esec al unui tratament endodontic initial (Rx obligatoriu). Aceste cauze sunt variate, cea mai importanta fiind reinfectarea canalelor radiculare cu bacterii din cavitatea orala.
Retratamentul poate dura mai mult decat un tratatment endodontic initial (ceea ce ii creste si pretul). In situatii complexe se apeleaza la specialisti in endodontie. Folosirea microscopului sau a sistemelor endodontice moderne pot creste rata de succes a tratamentului ( in clinica noastra avem trei medici specializati pe acest domeniu).