Atunci cand dintele are o pierdere de structură dentară majoră sau când se dorește aplicarea unei lucrări protetice fixe, ca urmare a pierderii unuia sau a mai mulți dinți, dintele se slefuiește și se acoperă cu o coroană.

In general lucrarile protetice sunt realizate dintr-un schelet metalic care poate fi acoperit partial sau total de o structura la culoarea dintelui (fizionomica) din compozit sau ceramic. Pentru zona frontala se pot realiza lucrari protetice fara schelet metalic, din ceramica sau zirconiu-ceramica (zirconiu-oxid metalic de culoare alba, foarte dur). Aceste lucrari au un rezultat estetic final foarte bun, exceptional.

Pe implanturi se realizeaza lucrari fizionomice de doua tipuri: cimentate sau insurubate, functie de situatia clinica si de indicatii. Deasemenea o alta solutie protetica este proteza scheletizata (in situatiile in care lipsesc mai multi dinti si nu se pot face implanturi dentare multiple). Legatura intre acest tip de proteza si dintii restanti (care la randul lor vor fi inclusi in lucrari protetice) se face prin sisteme special de mentinere, sprijin si stabilizare, elemente de comfort pentru pacient.

Protezele scheletizate se pot realiza si pe implanturi dentare (in cazul lipsei totale a dintilor), care sunt in numar mult redus fata de necesarul pentru o lucrare protetica fixa pe implanturi. Se mai pot realiza proteze partiale flexibile, din material termoplastic. Sunt superioare din punct de vedere estetic, au buna stabilitate si sunt mai confortabile.

Ca dezavantaj: aceste proteze sunt dificil de rebazat in caz de nevoie si greu de reparat. 

O solutie ieftina ramene proteza totala acrilica, in cazul absentei tuturor unitatilor odonto-parodontale, cand pacientul nu isi permite financiar implanturi sau situatia clinic-generala contraindica aceasta solutie

Recommended Posts